2017 een schone lei

Je bent heel goed in lijstjes maken, alleen niet zo goed in het uitvoeren ervan, zegt mijn moeder tegen me. Ik zit in mijn kamer met een berg papiertjes en notitieboekjes voor me. Ik kijk op en glimlach, en ga in stilte weer verder met het versieren van mijn doelenlijstje met bloemetjes.

Mja, volgensmij ben ik niet de enige.

De scène die ik hier schets, is al heel wat jaartjes oud. Toch raakt dit onderwerp nooit uit de mode. De laatste weken stroomt mijn mailbox vol met honderd en één manieren hoe je dit jaar wél je voornemens kan waarmaken. Ik wordt er moe van. Je hoort steeds hetzelfde.

Het is een kwestie van gewoonten. Maar wat als als ik helemaal geen zin heb in nieuwe gewoonten?! Weet je wel hoeveel wilskracht dat kost? En dat als je burn-out bent, dat het allerlaatste is wat je hebt.

Ik heb zo’n vermoeden dat ook jij al een tijd geleden hebt besloten om niet meer mee te doen met die gekte rond de jaarwisseling. Alsof je het nog niet druk genoeg hebt. En dat is compleet begrijpelijk. Wat maakt het ook uit of je een beetje meer of minder gaat sporten dit jaar, of dat je af en toe een gezonder tussendoortje neemt. Heel inspirerend is dat niet.

 

Weet je wat geen energie kost? Dagdromen.

Voor mij staat het begin van het jaar voor een tijd om weg te dromen, beetje vakantie te houden en overzicht in mijn leven te scheppen.

Even uit de dagelijkse routine stappen en van een afstandje het hele plaatje bekijken.

Toen ik leerde knippen zei de juf tegen me. Neem af en toe een stapje terug. Als je continue ingezoomd bent op het kleine stukje haar wat je aan het knippen bent, wordt dat stukje misschien perfect, maar klopt het straks niet meer in het hele plaatje. En gelijk had ze.

 

Als je vanuit een uitgezoomde stand naar je leven kijkt, zie je of je misschien je koers moet corrigeren

Afgelopen week maakte ik weer een heleboel lijstjes. Niet om me er aan te houden, maar om te kijken of ik nog op koers ben.

Dat was ik niet meer. Ik kwam erachter dat ik een beetje uit de richting begon te varen dan ik in eerste plaats besloten had. Wat een fijne inzicht! Het heeft me geholpen een besluit te nemen die ik al een tijdje voor me uit schoof.

 

Hoe kun je het begin van een jaar gebruiken als een herkenningspunt, op de kaart van je leven?

Deze drie vragen helpen je het antwoord te vinden.

  • Hoe wil ik me voelen als straks 2018 begint?
  • Wat heb ik allemaal gedaan en bereikt in 2016?
  • Wat wil ik meer, en wat wil ik minder?

Vraag 2 is het leukste om te beantwoorden. Maak het zo uitgebreid mogelijk, want het geeft een heerlijk gevoel om trots te mogen zijn, op wat je gedaan hebt. In een jaar tijd is het namelijk een stuk meer dan je dacht!

Als voorbeeld heb ik mijn antwoorden hieronder gezet.

 

Hoe wil ik me voelen als straks 2018 begint?

Lekker in mijn vel, fysiek en mentaal. Verzorgd. Ik wil leuke gesprekken voeren met anderen over onderwerpen waar ik me in verdiepd heb. Ik wil me vrij en onbezorgd voelen. Zonder stress aan mijn bedrijfje werken, terwijl ik rustig herstel van mijn burn-out.

 

Wat heb ik allemaal gedaan en bereikt in 2016?

Ik heb eindelijk ontdekt wat voor werk ik wil doen, en meteen stappen genomen in die richting. Website gemaakt, 19 blogs geschreven en 4 video’s opgenomen. Een e-bookje geschreven en een nieuwsbrief begonnen. Iemand gecoached, ingeschreven bij de kvk, helemaal zelf een nieuwe klant gevonden, en een heleboel geleerd over schrijven, coachen, marketing, ondernemen, financiën, en zelfs een beetje vreemde talen (php, html, css).

Ik ben zelfs begonnen met sporten! Nooit gedacht dat het me zou lukken. Ik ben gezonder gaan eten. Meer fruit en heb een maand lang helemaal geen vlees gegeten.

Maar het belangrijkste is dat ik afgelopen jaar heel erg gegroeid ben als persoon. Mezelf nog beter leren kennen, ontdekt wat me inspireert en voldoening geeft. Geleerd om mijn behoeften op te merken en te uiten. Veel opgekropte emoties verwerkt, en gebroken met een paar beperkende overtuigingen.

 

Wat wil ik meer, en wat wil ik minder?

Ik wil doorgaan met hardlopen, schrijven en mezelf ontwikkelen. Meer muziek maken en tuinieren.

Ik wil een minder vol hoofd, dus beter leren hoe ik me mentaal kan ontspannen. Ook het gevoel dat ik niet weet wat ik moet lunchen, wil ik minder. Minder rommel in huis.. En niet te veel ‘minder’ lijstjes.

 

Nu ben jij!

Als je deze drie vragen hebt beantwoord, heb je waarschijnlijk een beetje een idee gekregen welke kant je op wil, en of je ook die kant op gaat. Wees eerlijk naar jezelf, brengt dat wat ik nu aan het doen ben, me dichter bij wat ik uiteindelijk wil, of er verder vanaf?

PS. Wil je een tweede paar ogen die meekijkt? Of iemand die je op dat ene wijst wat voor je neus staat, maar je zelf niet door hebt? Dat kan! 🙂