Als introvert de weg vinden in een wereld van social media

Het lijkt soms dat als je online wil ondernemen, of een boodschap wil verspreiden, je je als een extravert moet gedragen.

Luid aanwezig, continue updates plaatsen, veel volgers verzamelen door actief contact te maken met mensen.

Maar wat als je niet zo’n iemand bent?

Wat als ‘connecten’ jou ontzettend veel energie kost? Wat als je jezelf wil zijn en niet een na-doener?

Dat is iets wat mij best een tijdje heeft bezig gehouden. Ik ben namelijk continue opzoek naar hoe ik meer in harmonie met mezelf kan leven én werken. Ik wil geen bedrijf beginnen die gefundeerd is op iets wat ik niet ben en wat ik niet kan volhouden.

Ja ik ben een introvert, net als een derde, of misschien zelfs de helft, van de mensen op deze planeet.

Ja, ik vind het wel leuk om dingen te plaatsen op social media, heb namelijk ook de behoefte om me te uiten.

Ja, ik reageer ook wel graag op updates van anderen, wanneer het personen zijn waar ik iets mee heb of als ik het gevoel heb dat ik iets toe te voegen heb.

Maar nee, als ik random ga kijken waar ik een reactie zou kunnen plaatsen want oh, misschien gaat diegene me dan volgen en oh, misschien word het wel een klant. Nee, dan voel ik me een nepperd. Je anders voordoen dan je bent kost bakken vol energie.

Vergelijk jezelf niet met je extraverte collega’s

Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Als introvert ben je misschien niet zo goed in contact maken met veel mensen. Maar waar je waarschijnlijk wel heel goed in bent, is diepgang in je contact met (een paar) mensen.

Daarom heb ik ook altijd zo’n hekel aan ‘small talk’. Het hebben over koetjes en kalfjes. Mensen zijn vaak verbaast dat ik normaal niet zo veel zeg, maar dat als ze mijn site bezoeken mijn hart op tafel ligt.

Maar dat zorgt er wel voor dat als iemand mijn verhalen leest, zich er veel meer in kan verplaatsen. Als het erg herkenbaar is, krijgen we zelfs al beetje een band met elkaar, ook al hebben wel elkaar nooit in het echt gesproken. Dat gaat een stuk verder dan elkaar mededelen dat je ook baalt dat het regent.

Kies voor de introverte strategie

Ik heb daarom ook besloten dat ik me niet ga richten op het bereiken van zoveel mogelijk mensen, maar dat ik me ga richten om zo diep mogelijk te gaan met degene die hier al komen. Ik schrijf liever niet een post over social media met 5 tips om zo veel mogelijk volgers te krijgen, maar ik verdiep me liever in jou situatie.

Wat als je iets te zeggen hebt, iets te schrijven hebt, iets te filmen, iets te tekenen. Wat als je kunst wil maken, en die wil delen. Wat als je gehoord wil worden? Wat als je denkt dat je boodschap anderen kan helpen? Maar een introvert bent?

Gelukkig kwam ik Susan Cain tegen, niet in het echt natuurlijk, maar veilig hier op het internet. Ze deelt in haar Ted talk een interessante gedachte. Ze voelde zich totaal niet op haar gemak om als introvert te spreken voor zo’n groot publiek. Toch deed ze het. Want ze had iets belangrijks te vertellen. En dat was in de zaal te voelen. We waarderen het van nature meer, wanneer iemand iets doet wat eng is. Iets wat niet comfortabel is. Iets wat niet bij je natuur past.

Daarom blijf bloggen, blijf schrijven, blijf jezelf uiten. Want we hebben ook de ideeën nodig van de andere helft van de wereld. Maar pak daarna wel de rust en de stilte die je nodig hebt. 😉


De beste inzichten komen in stilte

Alleen zijn is een belangrijk ingrediënt voor creativiteit. Het is namelijk zo dat wanneer je in en groep bent, je al heel snel onbewust de meningen overneemt van andere personen.

Dus als jij houd van een wandeling in het bos in je eentje, bedenk dan de volgende keer hoe belangrijk zo’n moment voor je is. Je laad er niet alleen van op maar het is ook een prachtig moment om diep na te denken. Om nieuwe ideeën te ontwikkelen, zonder afgeleid te worden door al het lawaai en de honderdste herhaling van hetzelfde op het internet en social media.

Het is dus ook niet erg als je een weekje, of twee, je instagram niet checkt. Als je maar terug komt met een nieuwe, diepgaande gedachte. Want daar ben je wél goed in. 🙂