Bladluizen, een lekkernij voor de zweefvlieg

April. Wat een fantastische maand! Er staat van alles in bloei. Vruchtbomen beginnen uit te lopen. Maar niet alléén mensen genieten van dit alles.. De insectenwereld is ook weer wakker. Rozen zitten vol bladluizen en je kunt geen stap zetten of je hebt weer een mier geplet.

Bladluizen kolonie

Je kunt er gewoon niet omheen. Luizen horen bij April. Ik hoor de buren al klagen over de luizen in de rozen, maar ik maak er graag foto’s van. Nog heel even en dan is dit fenomeen weer weg. Lieveheersbeestjes en zweefvliegen zoeken al een plekje dichtbij de bladluizen om eitjes te leggen. Als straks die larven uitkomen dan is het feestje voorbij.

Waarom hebben veel mensen eigenlijk zo’n hekel aan bladluizen? Met heel veel liefde heb je een plantje groot gebracht. Je hebt uitgezocht welke grond het moet hebben, welke plaats het meest geschikt is. Je hebt hem zorgvuldig gesnoeit. Heel het internet afgezocht met je snoeischaar in je hand. In de winter heb je hem beschermt tegen de vorst, en nu is het eindelijk lente. Je neemt elke dag een kijkje, om te zien hoe de knoppen zich ontwikkelen. Maar nu, zitten die groeipunten helemaal onder de bladluizen! Ze zuigen de voedzame plantensap uit de jonge bladeren!

Hoe erg is het als je ze laat zitten? Natuurlijk kunnen bladluizen wel een beetje schade aanrichten. Maar ja, zo gaat dat altijd in de natuur. Rupsen larven vreten ook hun ‘moeder plant’ helemaal kaal, om daarna te veranderen in prachtige vlinders. Het is een wisselwerking. We kunnen niet alléén van bloemen genieten maar niet van insecten. Of alleen van bepaalde insecten. Ze zijn allemaal afhankelijk van elkaar, en horen op dezelfde aarde, in dezelfde tuin.

Bladluizen en mieren

Een bijzondere kringloop

Alles in de natuur is in verbinding met elkaar. De bladluizen drinken het sap van planten. Mieren drinken weer het sap dat luizen uitscheiden. Op deze site zie je een marco foto van een mier die een luis ‘melkt’. De mier neemt het daarna mee naar het nest om de larven te voeden. En in de winter nemen ze zelfs de luizen mee onder de grond om ze te beschermen. Net als een boer de koeien op stal zet. Zo belangrijk zijn luizen voor mieren. En mieren zijn ontzettend nuttige beestjes, zo kan een nest rode bosmieren op één dag wel 2000 insecten wegvangen (bron). Zo blijft de natuur in balans. Een heleboel functies van insecten kennen we vaak nog niet eens.

Maar niet alleen mieren leven van luizen, ook lieveheerstbeestjes natuurlijk, maar ook zweefvliegen. Vandaag zat ik in de tuin en merkte ik een zweefvlieg op die steeds maar bij een rozenstruik rond zweefde. Toen ik wat dichterbij keek zag ik ook daar een grote kolonie bladluizen zitten. Verschillende soorten bij elkaar zelfs. Zeefvliegen komen af op de honingdauw die gemorst is op de blaadjes van de plant. Dan weten ze namelijk dat daar bladluizen zitten. Want de larven van de zweefvlieg hebben die bladluizen nodig om van te groeien. Ik weet niet of de zweefvlieg de eitjes al gelegd heeft, maar als dat zo is dan komen die paar honderd eieren binnen een week al uit. Elke larve zal daarna ook weer honderden luizen opeten. Zo snel kan het gaan.

zweefvlieg bij bladluizen kolonie

Wat kun jij doen?

Wanneer wij, mensen, denken iets te verbeteren aan de natuur gaat dat vaak niet helemaal als gepland. Een kleine verstoring kan een groot effect hebben. Zoals de ‘butterfly effect’ bij tijdreizen. Misschien moeten we gewoon onze mindset veranderen. Misschien moeten we niet proberen de natuur te beheersen. Dat lukt namelijk toch niet. Al die middeltjes tegen luizen. Zelfs biologische bestrijdingsplannen, je raakt er alleen gefrustreerd van. Je kunt tegenwoordig lieveheerstbeestjes larven kopen in een zakje, en die in een ‘aangetaste’ plant hangen. Voor 13,50 euro heb je al 30 larven.. Nee ik geniet meer van het meemaken van het spannende verhaal van een zweefvlieglarve die een luis vangt. Die mijn tuin zelf heeft uitgekozen, omdat daar genoeg eten te vinden valt. Waardoor mijn tuin over een paar weken weer luizen vrij is.

Actiepunt: Probeer eens de volgende keer, wanneer je irritatie voelt opkomen door bladluizen of iets anders, stil te staan bij dat gevoel en je af te vragen of het terecht is. Is er misschien iets wat je over het hoofd ziet? Is dat wat gebeurt misschien een belangrijke schakel in iets waar jij uiteindelijk ook van geniet en zelfs afhankelijk van bent?