Cijfer jij jezelf weg in je eigen bedrijf?

Ik at laatst ergens waar je met z’n allen een schaal met verschillende dingetjes krijgt, die je dan samen moet delen. Sommige vinden dat reuze gezellig maar ik niet.

Weet je waarom?

Omdat ik altijd het gevoel krijg dat er niet genoeg is, dus pak ik minder dan ik eigenlijk zou willen.

Story of my life. Meestal ben ik me er niet zo bewust van, maar dit keer was ik in gesprek geraakt met mijn buurvrouw, over burn-out.

Ze zei dat ze zich afvroeg hoe het kwam dat iedereen overspannen raakte behalve zij. Terwijl ze ook iemand is die altijd maar door gaat en hard werkt. Ik zeg: misschien zorg je van nature al beter voor jezelf.

Dit is het moment dat de schalen op tafel worden gezet. Ik zie meteen dat dit weer zo’n keer is dat ik als laatste opschep, omdat ik niet wil dat ik iemand iets ‘afpak’.

Mijn buurvrouw heeft er geen last van en schept zichzelf een bord vol.

Op dat moment valt er een kwartje bij me.

Ze zorgt inderdaad beter voor zichzelf

Dit is iets wat ik bij veel mensen zie die worstelen met hun energie niveau. Je cijfert jezelf continue weg, en waarschijnlijk onbewust ook nog.

De hele tijd rekening houden met alles en iedereen, hoeveel energie kost je dat? Opzich niets mis mee. Ik hou van aardige en attente mensen. Maar, heb je al die energie OVER, om zich zorgen te maken om andere mensen? Omdat je zo goed voor jezelf hebt gezorgd?

Hmm, denk het niet hè. 😉

Hoe zit het met je digitaal bordje?

Ben jij ook tijdens je werk de hele tijd bezig om anderen te voorzien in digitaal eten? En dan bedoel ik geen blogposts schrijven ofzo. Maar tips en ideeën uitwisselen in facebook groepen, uren lang je e-mail beantwoorden omdat je de persoon aan de andere kant niet in de steek wil laten.

Het lijkt misschien dat als je besluit om jezelf lekker veel op te scheppen, dat er dan niet genoeg overblijft voor een ander. Dat als je geen reactie plaatst onder je collega’s blog, je haar tekort doet.

Maar dat is niet zo, want als de schaal leeg is, komen ze een nieuwe brengen. Terwijl als er nog 1 koekje opligt, ze er vanuit gaan dat iedereen genoeg heeft gehad. En jij cijfert jezelf maar weg want misschien wil iemand anders nog dat laatste koekje.

Dom hè

Ik doe het ook, dus ik mag het zeggen. Maar dit is de reden waarom je geen reacties kunt plaatsen onder mijn blog. Als ik ze niet hoef te beantwoorden houd ik meer energie over om meer waardevolle blogs te schrijven. En dat is een win-win voor iedereen.

Want dat is vaak het probleem. Dat je de win voor de ander niet ziet.

Ik scheef niet zo lang geleden op instagram dat ja zeggen tegen jezelf ook ja zeggen tegen de ander is, op lange termijn.

We zijn zo geneigd om te denken vanuit een win-lose instelling. Als je iets voor jezelf doet, het ten koste moet gaan van iemand anders.

Herken je dat bij jezelf, dat jij ook zo denkt?

Ik wil je dan uitnodigen om jezelf eens onder de loep te nemen en te achterhalen waarom je zo denkt. Zijn er bewijzen dat die aanname misschien niet klopt?

Wat als we helemaal niet hoeven te kiezen? Wat als er genoeg is voor iedereen? Wat als je door voor jezelf goed te zorgen, je ook voor een ander zorgt?

Heb jij een win-lose mindset?

Waarom zou je niet eens proberen te denken dat je ook keuzes kan maken die in het voordeel zijn voor beide partijen. En soms wordt de win voor de ander pas op lange termijn duidelijk.

Bijvoorbeeld als je overspannen bent. Als je kiest om voor jezelf te zorgen, betekent dat niet dat je je bedrijf in de steek laat. Het betekend juist dat je óók voor je bedrijf kiest op lange termijn. Die heeft je namelijk in gezonde staat nodig.

Maar als je NIET voor jezelf kiest, en je raakt bijvoorbeeld burn-out, is het voor iedereen een lose-lose. Als je het zo bekijkt, is de keuze een stuk makkelijker te maken hè.

Als je jezelf hierin herkent, ga dan alsjeblieft aan de slag met het werkblad die ik speciaal heb gemaakt voor ondernemers met te weinig energie.

Ook hierin kun je denken, ik wil niemand tot last zijn, ik los mijn problemen zelf op. Maar bedenk dat je dan voor een lose-lose gaat.

Het is zo veel makkelijker als je er niet meer alleen voor staat. Ik merk dat ook zelf. Een paar weken geleden heb ik hulp ingeschakeld van Veronique Prins voor mijn bedrijf. Ik heb heel lang gedacht: ik ga dit helemaal zelf doen, ik heb niemands hulp nodig. Maar nu ben ik zo blij dat ik haar training ben gaan doen, want er is een last van mijn schouders af. En weetje, het is een win-win. Ik krijg hulp en zij kan het werk doen dat ze zo leuk vind.

Ze heeft trouwens een fantastisch blog geschreven over hoe je, door minder tijd te nemen voor je werk, betere resultaten bereikt. Jep, meer energie en meer resultaat.

Voor jou is het niet anders

Als je een ondernemer bent, kun je het jezelf niet veroorloven om zelf uit te zoeken hoe je een burn-out gaat voorkomen of hoe je je energie gaan opbouwen. Je hebt geen vangnet. Je wil je droom toch niet opgeven, puur omdat je geen energie meer hebt om er voor te gaan?

Laten we elkaar helpen, laten we er een win-win van maken, want er is genoeg voor iedereen.