Doe je ook wel eens niets?

Als je volledig vrij was van alle verplichtingen, geen werk, geen zorg voor kinderen, als je niet ziek was, wat zou je dan doen? Hoe zou je je tijd dan invullen?

Ik zit nu in een situatie dat ik veel verplichtingen heb weg gedaan, ivm gezondheids redenen. Wel heb ik een soort schema waarin ik gepland heb wat ik elke week wil (en kan) doen, omdat ik die dingen belangrijk vind.

Maar, waar ik benieuwd naar ben, is of ik kan zien aan de hoeveelheid tijd die ik ergens aan besteed wat de dingen zijn die ik leuk vind om te doen. (Dus los van belangrijkheid, want die staan al in mijn schema). Dus heb ik afgelopen week als experiment mijn schema een beetje losgelaten, en bijgehouden hoeveel tijd ik kwijt was aan van alles.

Cirkeldiagram

Cirkeldiagram tijd besteding

De resultaten

  • Zoals ik al verwachte was ik rond 9 uur per dag kwijt aan slapen, wat meteen ook het grootste deel is. Ik was wel blij dat dat de laatste tijd ook redelijk constant is, van 23:00 tot 8:00.
  • Wat ik niet verwacht had was dat ik zoveel tijd kwijt zou zijn aan zorg! Nu heb ik afgelopen week wel 2 dokters afspraken gehad, en moest ik twee oren druppelen, 3 keer per dag 10 min, dus dat is al een uur per dag. Ook heb ik douchen, aankleden enzovoort meegeteld bij dit onderdeel. Gemiddeld bijna 3 uur per dag in totaal.
  • Eten, dat kost ook veel tijd zeg! Gelukkig is eten wel leuk om te doen haha. Koken, eten en afwassen. Alles bij elkaar gemiddeld: 2 uur en 15 min.

Dit waren de onderdelen die ik echt MOET doen op een dag, wil ik niet dood gaan, of in ieder geval redelijk gezond blijven. Bij elkaar is dat iets meer dan 14 uur. Dus heb ik nog iets minder dan 10 uur over per dag voor andere dingen. (We laten andere ‘verplichtingen’ even achterwege). Wat mij erg opviel was dat de onderdelen hierna erg gesplinterd waren. Blijkbaar vind ik afwisseling erg fijn. Kwartiertje dit kwartiertje dat. Stukje schrijven, wasje doen, wat foto’s nemen in de tuin, info opzoeken, appje sturen, notitie maken, stukje lezen enz. Ik ga niet ALLES opsommen maar deze 5 uur per dag laat ik over aan jullie voorstellingsvermogen. Dan hebben we nog de laatste 5 uur.

  • Televisie kijken, ik had wel wat meer verwacht dan de gemiddelde 2 uur per dag. Want ik en mijn man vinden het wel erg fijn om ’s avonds samen iets ontspannends te kijken op onze ‘bioscoop’ rolgordijn hihi. En ik vind het ook leuk om zelf af en toe een interessante documentaire te kijken op de ipad. Opzich ben ik wel blij dat het redelijk binnen de perken blijft qua tijd. Misschien komt dat omdat we geen ‘echte’ tv hebben, maar dat we selectief terugkijken via internet.
  • Toen ik met dit ‘onderzoek’ begon, verwachte ik dat ik het meeste tijd zou besteden aan lezen. Wat misschien alleen een beetje dom was van mij, is dat ik ‘lezen’ niet echt opgenomen heb in mijn onderdelen lijstje. Ik heb namelijk op onderwerp gesorteerd. Dus hoeveel tijd ik nu precies besteed aan lezen weet ik nog niet.. Maar het volgende onderwerp, natuur, daar hoort bij: lezen (over natuur/milieu enz.) en in de tuin bezig zijn, was 1 uur per dag.
  • Om terug te komen op de titel van dit blog, doe je wel eens niets? Kan ik zeggen: JA! Als iemand mij vroeger zou vertellen dat ik 3 kwartier (!) per dag NIETS zou doen zou ik erg gelachen hebben.

Ik verveel me namelijk ontzettend snel. Onderprikkeling is net zo erg als overprikkeling. Dus ‘niets doen’ zou een marteling moeten zijn, leek mij. Maar toch heb ik de laatste 2 jaar mijn best gedaan om dat aan te leren, en nu gaat dat steeds meer vanzelf. ‘S morgens als ik ontbeten heb dan ga ik soms voor het raam zitten als het zonnetje schijnt, doe ik mijn ogen dicht, en geniet ik even van de warmte. Of ik kijk naar buiten, er is bijna altijd wel een vogeltje die langs komt vliegen, of ik zie de bomen heen en weer bewegen door de wind. Als het warm is houd ik ’s middags buiten pauze, in de tuin. Dan luister ik met aandacht naar de geluiden om mij heen. Als ik ’s avonds moe ben, het gevoel heb dat er te veel prikkels binnen zijn gekomen, dan draai ik me om naar de bank leuning zodat er minder licht op mij ogen valt en luister ik rustig naar alle gedachten die door mijn hoofd vliegen. Geef ik ook mijn lichaam aandacht, vooral na alles wat ik vandaag weer van mijn lichaam gevraagd heb. En dat geeft me rust, en dat geeft ontspanning. Kost niets. Na 5 min kan ik me al weer een stuk beter voelen!

  • Dan hebben we nog social media, met een half uur per dag, meer dan verwacht.
  • Piano (spelen), ook een half uur. Inclusief er over lezen en les voorbereiding.

Conclusie

Ik denk toch achteraf gezien, dat het niet zo hoeft te zijn dat dát wat je het meest leuk vind, dat je daar ook de meeste tijd aan gaat besteden als je die mogelijkheid hebt. Misschien vind je juist de dingen leuk die je niet al te veel doet, juist dáárom. Maar per persoon zal dat ook wel verschillend zijn.

Ik ben erg benieuwd naar jullie gedachten hierover. Heb je wel eens op zo’n manier de tijd bijgehouden? Was het zoals je verwacht had? En doe jij ook wel eens niets?

Update: Ik heb na het schrijven van dit artikel een heel handig hulpmiddel gevonden om de tijd bij te houden. Toggl! Je opent de site in de browser en zet de timer aan en selecteert je bezigheid. Zelfs als je het afsluit loopt de timer gewoon door totdat je weer in de browser op stop klikt. Achteraf kun je in een mooi rapport (met cirkeldiagram, joepie) zien hoeveel tijd je kwijt was en waaraan. Eigenlijk is het bedoeld voor bedrijven maar je kunt het net zo goed gebruiken voor privé. 🙂