Hoe blijf je productief als je je dag niet hebt?

Af en toe heb je dat. Dat je je een beetje down voelt. Of dat je ergens pijn hebt. Of dat je gewoon moe bent.

Je wil wel, maar het gaat niet. Je lichaam werkt niet mee. Je drukt jezelf uit bed. Wurmt je in je kleren. Ondertussen kijk je op je telefoon en zie je updates voorbij komen van vroege vogels die al dit, en dat, hebben gedaan. HOE DOEN ZE DAT!?!

Ik heb dat heel vaak. Dat het mijn dag niet is.
Misschien komt het omdat ik nog herstellende ben van burn-out. Zo nu en dan heb ik buikpijn (elke maand toevallig), en in deze koude periode van het jaar lijken de moodswings aan een stuk door te swingen.

Zo’n dag heb ik vandaag.

Dus ik dacht, laat ik eens productief doen en je eens vertellen hoe ik dat doe. Een blogpost uit mijn vingers toveren terwijl ik daar eigenlijk totaal geen zin in heb. Wie weet heeft iemand daar wat aan.

Gooi je to-do list uit het raam

Het gaat m toch niet worden.

Dat is denk ik het lastigste gedeelte van de dag. Want je hebt allemaal doelen en dromen die je wil bereiken, en als je niets doet, komt het niet dichterbij.

Maar ik heb ondertussen geleerd dat tegen de stroming in gaan je niet veel verder brengt. Het put alleen uit. Als je in de winter in je bikini wil rondlopen en in de zomer in een bontjas, moet je dat zelf weten. Slim is het niet. Zo geloof ik dat, behalve met de seizoenen mee leven, we ook met onze eigen lichamelijke en mentale cyclussen rekening moeten houden.

Als ik dus aanvoel, vandaag is het zo’n dag, dan ga ik meteen in de schrapmodus.

  • Welke afspraken heb ik vandaag? Kan ik ze afzeggen, verplaatsten of heel kort houden?
  • Hoe erg zou het zijn als ik de taken die ik voor vandaag gepland heb naar morgen of een andere dag verschuif?

Zodra je de mentale strijd ‘ik kan niet zomaar alles laten vallen’ gewonnen hebt, valt er meteen een grote last van je schouders af. Ja het is een mentaal trucje, niet meer en niet minder. Iets wat ik heel vaak moest oefenen, voordat ik het onder de knie had.

Een gesprekje met je lichaam, hoofd en hart

De enige taak ik ik mezelf opleg, is goed naar mijn lichaam te luisteren. Ik ben namelijk erg geneigd om slecht voor mezelf te zorgen, als ik me niet zo lekker voel. Daarom maak ik het me zo makkelijk mogelijk.

Tip: Ik heb één super easy recept, met houdbare ingrediënten die we altijd op voorraad hebben. Zo hoef ik niet eens meer het huis uit als ik mijn dag niet heb.

Je hebt nodig: blik tomatenblokjes, blik chilibonen en roerbakrijst. Gooi alles bij elkaar in een pan en dan 5 tot 10 min verwarmen.

Maar waar ik vooral aandacht aan besteed op zo’n dag is mijn mentale gezondheid. Eén van de redenen dat ik niets gedaan krijg is omdat ik dan vooral in mijn hoofd leef. Mijn lichaam staat uit, maar mijn hoofd draait op volle toeren.

Ik interpreteer dit als een signaal dat mijn mentale kast uitgeruimd moet worden. Wat ik bedoel, lijkt een beetje op wat er in dit filmpje wordt uitgelegd.

Tip: Wat ik een fijne manier vind om mijn hoofd leeg te maken is ‘freewriting’. Je zet een timer op 5 min en gaat schrijven, alles wat in je op komt. Als de timer af gaat, lees je het terug. Kies één woord uit, en ga daar weer 5 min over schrijven. Dit herhaal je totdat je tot de kern komt van wat je dwars zit.

Ook luister ik naar mijn emoties. Een emotie is altijd je onderbewuste die iets probeert te zeggen. Een signaal dat er iets moet gebeuren. Ik heb een video gemaakt over hoe je zo’n signaal herkent en begrijpt. Als je daar meer over wil weten, laat dan je e-mailadres achter onderaan deze pagina. Dan stuur ik de video naar je toe. 😉

Elk nadeel heeft een voordeel

Als ik me wat down voel, ben ik op de een of andere manier creatiever. Zo ontstaan bijvoorbeeld mijn melancholisch klinkende piano improvisaties. Ook heb ik meer behoefte om me te uiten en mijn emoties te tonen. De woorden vloeien uit mijn handen op het papier. Als ik me later weer beter voel kan ik met mijn nuchtere brein dit soort schrijfsels omzetten tot een blogpost, met minder spelfouten én een les waar iemand anders misschien ook wat aan heeft.

Tip: Ontdek wat vanzelf gaat op zo’n dag. Misschien ben je dan ineens erg expressief met verf of misschien heb je behoefte aan overzicht, en maak je lijstjes van je doelen. Probeer achteraf de tijd die je er in hebt gestoken, te bezien als een investering. Nu heb je iets gemaakt wat veel waard kan zijn voor een ander of je weet nu beter welke richting je op wil in je leven, wat op zijn beurt weer tijd bespaart.

Focus dus op deze drie dingen als je je dag niet hebt:

  • schrappen, schrappen, schrappen
  • zorgen voor jezelf (fysiek, mentaal en emotioneel)
  • bezig zijn met dat wat vanzelf gaat

Zo krijgen de onderdelen, die je in het dagelijks leven wat minder aandacht geeft, toch nog hun portie. Voor iedereen is dat iets anders. Misschien ben je een paar van die dagen verder tot je weet hoe je ze optimaal kunt gebruiken. Maar oefening baart kunst, en je zult zien, dat de dag die je eerst niet leek te hebben, toch nog productief uit kan pakken! 🙂