Hoe verander je jezelf van binnen uit?

Ken jij ook iemand waarvan het gezicht eruitziet alsof ie boos is, maar eigelijk altijd heel aardig en vrolijk is?

Veel mensen denken dat ik een lief verlegen meisje ben. Mijn lichte wenkbrouwen en smalle gestalte roepen dat idee snel op. Als we elkaar de hand schudden, ben je verbaast iets anders te voelen dan een dooie vis.

Grappig is dat hè, dat je uiterlijk vaak niet klopt met hoe de binnenkant is.

We hebben wel een beetje invloed op ons uiterlijk, door kleding of make-up bijvoorbeeld. Maar onze genen zoeken we niet zelf uit. Het toeval bepaald of we een spitse of platte neus hebben, of je dat nou bij je vind passen of niet.

Dat is best gek. Vooral als je je bedenkt dat aan de binnenkant, in je innerlijke wereld, je de volledige vrijheid hebt om je eigen creatie tot stand te brengen.

De buitenkant zegt niets over de binnenkant, maar de binnenkant wél iets over de buitenkant

Je hoort tegenwoordig een heleboel mensen bezig zijn met een betere versie van zichzelf. Misschien jij ook wel. Maar op de een of andere manier blijf je vastzitten. Dat komt omdat je de binnenkant vergeet.

Heb je ooit geprobeert de bladeren van een boom van vorm te veranderen?  Zou het werken als je de blaadjes die een gladde rand hebben bijknipt met een kartelschaar? Nou in eerste instantie wel.

Maar zodra het blad valt en er weer nieuwe blaadjes aan de boom komen, zal je weer het originele blad terug zien. Hoe de boom en de blaadjes er van buiten uitzien, ligt opgeslagen in de binnenkant, in het DNA ervan.

Pas als je de informatie in het DNA aanpast, zal je echte verandering zien. Iets wat boomkwekers heel goed kunnen, door bijvoorbeeld te kruisen.

De buitenkant kun je niet ook van buiten veranderen

Want het is de binnenkant die bepaalt hoe je van buiten bent. Je kunt nog zoveel gaan sporten, maar als je jezelf van binnen dik voelt, zul je dat net zo lang blijven.

Je kunt jezelf wel voornemen dat je positief gaat reageren op kritiek. Maar als je jezelf veroordeelt van binnen blijft het altijd voelen als een aanval op jou persoonlijk.

jezelf veranderen

Hoe doe je dat, jezelf veranderen van binnenuit?

Goeie vraag.

Maak kennis en sluit vrede met jezelf. Dat is de eerste stap. Als je niet weet wie je bent, hoe kun je jezelf dan veranderen?

Bestudeer jezelf niet in de spiegel, maar met je ogen dicht.

Doe daarna dat wat je van buiten anders wil, eerst van binnen.

Wil je iemand zijn die lief en onbevooroordeeld is naar anderen toe? Luister dan eerst eens naar wat je allemaal tegen jezelf zegt.

Wil je een gezond lichaam? Zorg eerst voor een gezonde geest.

Minder stress, meer rust? Hou ook eens een keer pauze in je hoofd.

Wil je verse onbewerkte groente en fruit eten? Let dan eerst eens op wat je allemaal binnenkrijgt via de media.

Verandering begint van binnen, de buitenkant volgt altijd.

Vanzelf.