Je brein is net google, je krijgt het antwoord dat je zoekt

Wist je dat er een Flat Earth Society bestaat? Dat is een organisatie die de mensheid probeert te helpen in te zien dat de aarde eigenlijk plat is. En populair dat het is! Er komen steeds meer Flat Earthers bij (mensen die geloven dat de aarde plat is).

Hoe ik dit weet? Ik zocht een keer in google: is de aarde plat?

Honderden artikelen kreeg ik voorgeschoteld met argumenten waarom de zoek-zin die ik ingetikt had, waar zou zijn.

Ik heb een hekel aan google als ik midden in een discussie zit

Vooral als mijn man het doet, even google erbij pakken om te zien wie er gelijk heeft. Duh, google geeft je altijd gelijk!

Als je zoekt of de aarde plat is, zal google je daarin bevestigen. Zoek je of de aarde rond is, zal google je ook dáárin bevestigen. Als je zoekt op een bepaalde behandeling, waarin je je laatste hoop stelt, zal je geruststellende ervaringen lezen. Gebruik je het woordje onzin of kwakzalverij erbij, krijg je hele andere resultaten. Iets minder positieve ervaringen zeg maar.

De zoek-woorden die je kiest, bepalen welke antwoorden je te zien krijgt. Dat wat eruit komt wordt beïnvloed door wat je erin stopt.

Dat is allemaal heel interessant, maar wat heeft het met je leven te maken? Wat voor belangrijke rol spelen woorden in ons leven? En maakt het uit welke ‘zoek-woorden’ je gebruikt in je gedachten?

Geef je brein een opdracht en die zit nooit meer stil

Heb je wel eens gehad dat je dacht, waar zijn mijn sleutels toch gebleven? Je trok alle lades open maar kon ze nergens vinden. Een paar uur later toen je met iets anders bezig was, schoot je ineens te binnen: oja, ik heb ze daar en daar laten liggen!

Bijzonder hè, hoe je brein werkt. Je stel jezelf een vraag, je doet een beetje moetje om het antwoord te vinden, je vergeet het, en dan plots krijg je het antwoord op een dienblaadje.

Dat komt omdat je brein je vragen nooit vergeet. Als jij allang bezig bent met iets anders, gaat je brein in onderbewuste modus gewoon door. Als een bibliothecaris gaat ie alle archieven door, alle herinneringen en informatie die je ooit opgeslagen hebt. Totdat je, een paar uur later of soms een paar dagen later, je ineens bewust wordt van het antwoord.

Makkelijk hè, een brein als een soort google

Veel mensen denken dat denken onschuldig is. Wat maakt het nou uit wat ik denk? Maar het maakt heel veel uit wat je denkt en hoe je met jezelf praat.

Er zijn bijvoorbeeld een paar hele gevaarlijke vragen die je jezelf kunt stellen. Die beginnen meestal met waarom.

  • Waarom overkomt míj dit?
  • Waarom kan ik ook niks?
  • Waarom lukt het me nooit?
  • Wanneer is het een keer mijn tijd?

Wat denk je dat je voor antwoorden terug krijgt, als je zulk soort vragen stelt?

Let maar op, je brein is erg creatief en zal allerlei ideeën aanbrengen waarom je zo’n loser bent. Niet echt motiverend.

Beter kun je je brein opbouwende vragen stellen. Die beginnen meestal met hoe.

  • Hoe kan ik het beste maken van mijn situatie?
  • Hoe kan ik mijn vaardigheden verbeteren?
  • Hoe kan ik dit leren?
  • Wat voor acties moet ik ondernemen, om dat resultaat te behalen?

En let nu maar eens op met wat voor creatieve, en vooral zelfversterkende, zoekresulaten je brein komt.

Net zoals je in een relatie soms moet zoeken naar de juiste woorden, zo is dat ook met jezelf. Je woorden zijn krachtig, je kun jezelf ermee opbouwen of afbreken.

Wat voor vraag stel jij jezelf keer op keer? Kun je die anders formuleren, zodat je een ander, beter, antwoord krijgt?