Jezelf als doel, is dat gek?

Wanneer je een burn-out hebt, word je echt aan het denken gezet.

Je moet opnieuw uitvinden wat er eigenlijk leuk is aan het leven. Waarom wil je graag bestaan, wat doe je graag?

  • Wat vind je ECHT leuk.
  • Wat geeft jou energie om te leven?
  • Wat zijn jouw passies?
  • Waar wordt je door geïnspireerd?
  • Waar wordt je enthousiast van?
  • Waar wordt je door geprikkeld?
  • Wat geeft jou de energie om ook door de minder leuke gedeelten van het leven te komen?

Eigen doelen stellen, niet die van anderen

Ik dacht dat ik wist wat voor mij belangrijk was, wat ik leuk vond. Maar nu is er iets veranderd. Nee, wat ik wist was wat anderen belangrijk vonden. Ik wist wat anderen van mij verwachten, nog beter dan zijzelf. Als ik daar niet aan zou voldoen zou ik falen. Zou ik niets betekenen.. Maar wát betekend iets voor mij?

Ik ga een doelenlijstje maken. Alweer. Ik hou van lijstjes. Ik heb het gevoel dat als ik lijstjes maak dat mijn hoofd dan opgeruimd wordt. Ook al ga ik er verder niets mee doen. Ergens in mijn hoofd worden er wel een paar boekenplankjes opnieuw ingedeeld.

Mijn idee is om drie categoriën te maken met doelen. Drie hoofddoelen in mijn leven. Drie dingen die belangrijk zijn voor mij. En elke dag ga ik voor elke categorie een mini doel bedenken die ik dezelfde dag nog kan doen. Zo kan ik elke dag drie kleine stapjes dichter bij mijn dromen komen.

Hoofddoelen, bijdoelen

Twee categoriën heb ik al snel ingevuld. Dat zijn dingen die al mijn hele leven belangrijk voor mij zijn. Maar ik voel dat dat niet het doel was van mijn lijstje. Lijstjes maak ik, zoals ik zei, niet om dingen op te schrijven die ik al weet, die al geordend zijn in mijn hoofd. Ik aarzel voordat ik bij doel drie.. IK.. opschrijf.

Dat voelt gek, jezelf als doel hebben?

Dát is pas gek. Je daarvoor schamen. Wat zouden anderen hiervan vinden.. spookt er nog steeds door mijn hoofd. Is het zo gek om jezef als doel te hebben? Wie anders, zou dat doel kunnen hebben dan alleen jijzelf? JIJ wil toch graag een betere versie van jezelf? JIJ wil graag gezond zijn. JIJ wil graag gelukkig zijn.

Ik durf te wedden dat niemand op hun doelen lijstje Tanja heeft staan. Nee, want de enige die mij als doel heeft ben ikzelf.

Voorzichtig schrijf ik een paar subcategoriën op.

  • Gezondheid

Dat is een makkelijke. Niemand gaat je veroordelen als je je eigen gezondheid belangrijk vind. Een minidoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: vandaag minimaal 6 glazen vocht binnen krijgen.

  • Mijn website

Hahahahah, JOUW website? Je maakt me aan het lachen. Wat heb jij nou te vertellen. Oke.. schuif ook die gedachte aan de kant.. Zo. Minidoel: een blogpost, of een concept schrijven.

  • Inspiraties & Passies

Oke nu weet ik dat ik op het punt ben gekomen die ik wilde uit diepen. Het plankje dat overhoop ligt in mijn hersenen. De dingen die ervoor gaan zorgen dat ik burn-out 2.0 niet zal tegenkomen.. Ik ga een mind map maken! Dat doe ik eigenlijk nooit, maar ik ben wel benieuwd wat daar uitkomt.

Het resultaat

Mindmap inspiratie doelen stellen
Inspiratie & Passie Mindmap

Aha.. opzich geen verassing. Om me gemotiveerd te blijven voelen kan ik het beste dus regelmatig aan één van deze drie onderdelen tijd besteden: natuur, iets nieuws leren of muziek maken. Minidoel: vandaag minimaal 10 min. buiten in de zon zitten.

Ik weet eigenlijk niet zeker of het wel handig is om dit te houden als subcategorie. Ik denk eigenlijk dat het belangrijk is om elke dag in ieder geval één minidoel daaruit te doen. Misschien moet het wel één van de hoofddoelen worden.. Oke nou daar ga ik dan nog over nadenken. Hoofddoel IK heb ik vandaag alvast gedaan, met het schrijven van deze blog post!