Mentaal ontspannen (als je te veel ideeën hebt)

Soms heb je een week waarin het lijkt alsof alles lekker loopt. Je hersenen zijn lekker creatief en je zit in de flow. Je bent geïnspireerd en het kost je geen moeite om content te schrijven of aan je product te werken.

Ik weet niet of jij dat ook hebt, maar soms keert mijn creativiteit ineens tegen me!

Naarmate de tijd verstrijkt ontstaat er een stroomversnelling. Ik kan niet meer beslissen waar ik mee bezig ga, want de ideeën die opkomen springen van de hak op de tak. Korte flarden van inzichten floepen achterelkaar in mijn hoofd op en ik weet niet meer waar ik ze moet laten.

Ook het harde werken van de dagen ervoor begin ik nu te voelen. Ik ben moe, maar de ideeën blijven maar komen.

Eigenlijk wil ik vrij nemen. Ik heb genoeg gedaan en ik moet mijn batterij weer opladen.

Maar ontspannen gaat niet.

Zelfs niet rustig lunchen. (Terwijl ik dit schrijf staat er een dampende kop soep voor me, waar ik af en toe een hapje uit neem.) Ik kan het gewoon niet over mijn hart krijgen om al die potentiële blogposts en waardevolle inzichten die elke 10 min. in me opkomen te laten gaan.

Herken je dit?

Hoe vang je al dat potentieel op, zonder jezelf over de kop te werken?

  1. Een gewone werkdag gaat sowieso niet. Tenminste, ik kan mezelf op zo’n moment niet bij de les houden. De ideeën en mogelijkheden die opkomen liggen meestal niet in lijn met mijn planning. Plus, ik ben moe. Dus geen energie voor discipline.
  2. Vrij nemen gaat ook niet. Mijn hoofd is zo druk dat als ik zou gaan wandelen ik gek zou worden.

Dus?

(tromgeroffel….)

Tijd voor een Brain-Dump dag!

Zo ziet ‘ie eruit:

  • Ik kots alles uit op papier. Net zo lang tot mijn hoofd leeg is. Overzicht is fijn, dus veel lijstjes en overzichten. Voor project-ideeën heb ik ondertussen een waterdicht systeem. Ik print deze PDF uit, schrijf het idee en alle details erop en stop het in een nieuwe klemmap om er later op terug te komen, als ik weer normaal ben.
  • Social media of boeken raak ik niet aan, en zelfs mijn privémail open ik niet. Normaal vind ik het heerlijk ontspannend en ook inspirerend om de woorden te lezen van mensen die ik bewonder. Maar nu zou het me alleen maar op nóg meer ideeën brengen.
  • Als laatste redmiddel, als ik echt super moe begin te raken, ga ik mediteren. Al die mooie gedachten en ideeën laten varen. (Oh nee! :o) Gedachten laten stromen gaat veel sneller dan ze proberen op te vangen. Ik focus dan op tevredenheid en dankbaarheid voor wat er al is. Het besef dat ik al die ideeën en mogelijkheden niet nodig heb om gelukkig te zijn.

Herkenbaar? Wat voor oplossingen of systemen heb jij bedacht, die je helpen om te gaan met je ‘hyperfocus’ dagen? Wat voor back-up plan heb jij voor dit soort dagen? Heb je die wel?

Ik hoop dat je, als drukke onderneemster, hier iets uit gaat halen wat je zal helpen tijd of energie over te houden, om te genieten! 🙂