Naar beter streven en toch tevreden zijn, kan dat door één deur?

Je bent helemaal op. Je kunt je bed niet eens uitkomen, laat staan een broek aan trekken. Het voelt als een enorme tegenslag, want je wil zoveel. Zoveel dat je lichaam er mee is gekapt.

Nou mag ík een beetje aandacht, zegt je lichaam. En dat krijgt ie ook, want je kunt al die alarmbellen niet meer negeren.

Het eerste wat je leert is grenzen stellen. Ik mag niet meer zo veel willen..

Maar is dat zo? Wat als je burn-out een gevolg is van te weinig willen?

Kun je jezelf uitputten, door je neer te leggen bij een leven die niet bij je past?

Deze maand vroeg ik een beetje rond in mijn kennissenkring wat hun doelen zijn voor dit jaar. Het viel me op dat een heleboel helemaal geen doelen hadden. Soms wel een vage wens waar ze op hopen, maar geen concreet doel waar ze naartoe werken.

Ik vroeg me af hoe dat komt. Ik denk omdat ze al tevreden zijn met hun leven zoals het is.

Maar dan vraag ik me af, is dit wat je wil?

Tevreden zijn is heel belangrijk om je gelukkig te voelen. Maar het lijkt erop dat tevredenheid soms doorelkaar word gehaald met jezelf neerleggen bij een situatie.

Het doet me erg denken aan mezelf een paar jaar geleden. Ik probeerde een normaal mens te zijn. Ik had een bepaald beeld van hoe anderen verwachtten dat ik zou zijn, en daar probeerde ik aan te voldoen. Ik legde me neer bij iets wat niet bij me paste. Ik probeerde daar tevreden mee te zijn. Maar eigenlijk was ik dat helemaal niet. Tevredenheid kun je niet faken.

Is het mogelijk om tevreden te zijn en toch te streven naar iets beters?

Ik sta in een hoekje, voor een rek waar ze boeken verkopen. Mijn man staat verderop met de eigenaar te praten van de kringloop. Ik kijk naar de stoffige boeken, zou hier iets tussen zitten waar ik met mijn net burn-out hersenen iets van kan maken? Mijn oog valt op een boek met de titel: Leer nee zeggen. Hmm dat is in ieder geval iets wat wel toepasselijk is in mijn situatie. Een euro op de toonbank en ik kan aan het voorwoord beginnen op de terugweg naar huis.

Eigenlijk was de titel langer. “Leer nee zeggen zonder je schuldig te voelen. En zeg ja tegen alle mooie dingen van het leven.” Het klikte. Ik las mijn eigen gedachten. Maar nu bevestigd en ondersteund door andere mensen.

Nee zeggen is niet tevreden zijn met minder. Nee zeggen is niet, er niet zijn voor anderen. Nee zeggen is niet, iemand zijn die alleen aan zichzelf denkt. Nee zeggen is gericht ja zeggen. Niet op van alles wat toevallig op je pad komt. Nee zeggen is ja zeggen tegen die persoon dat je wil zijn. Ja ook een lief mens die er voor anderen is. Juist.

Alles wat ik wilde zijn, kon ik worden. Als ik de woorden ja en nee zou leren beheersen.

Het woordje nee om grenzen te stellen.
Het woordje ja om doelen te stellen.

Als je deze drie dingen in je hoofd houd, blijf je tevreden terwijl je werkt aan een betere versie van jezelf

  • Weten wat je grenzen zijn en die bewaken (nee zeggen)
  • Doelen stellen (ja zeggen)
  • Binnen je grenzen aan je doelen werken

Voorbeeldje:

Stel, je staat ’s ochtends op. Je bent moe. Je maag knort. Je loopt naar beneden en je ziet een berg afwas staan. Wat doe je eerst? Afwassen of ontbijten?

Als je niet weet wat je grenzen zijn of wat je doelen zijn, begin je maar aan dat wat het meest om aandacht schreeuwt. De ander verwaarloos je, terwijl je gestrest raakt om het feit dat je moet kiezen.

Maar als je je bewust bent van je energie, je lichamelijke behoeften, je grenzen, maar ook van je doelen, is het niet meer moeilijk om te kiezen.

In mijn geval zou ik kiezen voor het ontbijt. Want mijn gezondheid staat (op dit moment) op mijn doelenlijstje, en energie besparen op mijn grenzenlijstje. Dat betekend niet dat ik een sloddervos ben of dat ik graag in een rommelig huis zit. Maar ik weet dat ik niet voor beide kan kiezen. Dus zo ben ik dan toch tevreden met een berg afwas, terwijl ik geniet van mijn ontbijt.

Want ik weet dat het wel goed komt, omdat een opgeruimd huis ook ooit op mijn doelen lijstje zal staan. Wanneer het zover is zal ik nee zeggen tegen iets anders om dat doel te bereiken. Maar nu niet. Nu zeg ik nee tegen de afwas. 😉

Wat staat er op jou doelen lijstje dit jaar?