Nee zeggen: hoe ga je om met het ‘loser-gevoel’?

De hele dag kijk je al op tegen die ene afspraak. Je twijfelt of je nu nog kunt afzeggen. Je mentale batterij is bijna leeg. Eigenlijk weet je dat dit het moment is dat je alles moet laten vallen om niet in je reserve energie te gaan.

“Maar.. dat kan ik toch niet maken?”

“Ik moet wel.. het kan niet anders.”

Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Geloof het of niet, maar ook ik heb nog steeds moeite met nee zeggen. Ondanks dat ik me er steeds meer bewust van ben dat ik alleen op mijn voorwaarden wil geven, bedenk ik nog allerlei redenen waarom ik ergens niet onderuit kan.

“Als ik het niet doe, wie helpt haar dan? Ze heeft verder niemand!”

of

“Als ik geen kaartje stuur, ben ik echt asociaal.”

Een persoonlijk energie-plan

Wat me gelukkig erg helpt in het proces van nee zeggen en op tijd te stoppen (ook met dingen die ik voor mezelf gepland heb), is een simpel plan. Om mijn energie voorraad aan te vullen (i.p.v. verder op te maken) heb ik een paar regels opgesteld.

Aan de hand van mijn lichamelijke signalen maak ik op hoever mijn batterij voor vandaag gevuld is en hoeveel ik dus kan inplannen. En als tweede regel heb ik dat als ik per ongeluk te veel heb ingepland en halverwege de dag besef dat mijn energielevel in de gevarenzone komt, ik meteen alles ga schrappen.

Dit werkt super goed. Want nu is het erg makkelijk voor mij om beslissingen te nemen. Ik hoef alleen te kijken naar die twee regels (die ik van te voren bepaald heb) en ik weet wat me te doen staat. Het werkt zo goed dat ik er ondertussen zelfs mee werk met mijn oefen-cliënten die ik begeleid bij hun burn-out.

Maar toch gaat het niet altijd even soepel.

Als je de knoop niet doorhakt, heb je misschien last van het loser-gevoel

Eén van de rederen dat ik nee zeggen nog steeds wel eens lastig vind, is dat ik het gevoel heb dat anderen mijn keuze zouden veroordelen.

Het gebeurde gisteren nog. Vandaar deze post. 😉 Ik twijfelde of ik wel of niet mee zou gaan. Mijn man vroeg: zou je het niet fijn vinden als je gewoon de knoop doorhakt? Dat zette me aan het denken. Ik wist eigenlijk dat ik gewoon niet moest gaan, omdat mijn energie-potje leeg was, maar iets hield me tegen om die beslissing te maken.

“Dus je blijft thuis?”

De tranen rollen weer over mijn wangen. Ja, zeg ik. “Ik moet het verdragen, het loser-gevoel. Het stemmetje in mijn hoofd die zegt dat ik faal.”

Dus, hoe ga je om met het loser-gevoel a.k.a. faalangst?

  • Het helpt al als je beseft dat Grumpy, het stemmetje in je hoofd klaar staat om je de grond in de drukken zodra je de beslissing neemt om nee te zeggen
  • Deal ermee, laat een paar traantjes lopen
  • Besef dat je geen loser bent maar een winnaar, het is namelijk super sterk als je nee kunt zeggen

Ben je klaar om de strijd aan te gaan met je loser-gevoel?

Afgelopen maand ben ik begonnen met een paar leuke burn-outies met het energie-plan waar ik zojuist over vertelde.

Op dit moment heb ik daar even mijn handen vol aan, maar je kunt wel zelf alvast aan de slag met het werkblad die ik gemaakt heb om in de positieve energie spiraal te komen. 😀

Hier kun je het werkblad met begeleidende mail aanvragen.

En als je tijdens het proces het stemmetje in je hoofd hoort die je uitmaakt voor loser, weet je nu wat je te doen staat!