Denk je dat je anderen voor de gek houd?

Elke keer als ik een blogpost tik, denk ik bij mezelf: wat ben ik aan het doen, ik ben geen schrijver of blogger. Elke keer als ik een factuur verstuur naar een klant denk ik, ik ben niet echt een ondernemer.

Ik doe maar alsof.

Heb jij dat ook wel eens? Dat je het gevoel hebt dat je aan het toneelspelen bent? Dat elk moment iemand erachter kan komen dat je de positie waarin je bent, eigenlijk niet verdient?

Dan heb jij misschien ook last van het ‘imposter-syndrome’

Het schijnt dat 70% van alle mensen zich wel eens zo voelen.

Een paar kenmerken zijn:

  • hard werken (je bereid je extra goed voor op verschillende situaties, omdat je bang bent anders door de mand te vallen)
  • het gevoel dat je mensen misleid (als je een compliment krijgt voelt het onverdiend, hij of zij vind je gewoon aardig, niet capabel)
  • als je iets succesvol doet, schrijf je het toe aan geluk, niet aan je eigen vaardigheden (je bent bang om afgewezen te worden als je zelfvertrouwen uit)

Natuurlijk zijn hard werken en bescheidenheid op zichzelf hele mooie eigenschappen. Maar als het ontstaat vanuit onzekerheid of denken dat je anders niet goed genoeg bent, dan kan het serieuze gevolgen hebben. Een burn-out bijvoorbeeld.

Wat kun je er aan doen?

Ten eerste is het al een hele gerust stelling als je weet dat bijna iedereen zich wel eens zo voelt. Zelfs mensen die hele bijzondere dingen hebben gedaan of ontdekt, denk maar aan Albert Einstein. Hij zei ongeveer dit:

Ik voel me erg ongemakkelijk doordat mensen mijn werk zo overdreven waarderen. Het voelt alsof ik een oplichter ben.

Ik geloof je niet, Grumpy!

Wat ook helpt is om het negatieve stemmetje in je hoofd een naam te geven. Die van mij heet Grumpy. Als ik weer de gedachte, dat ik iets niet kan, voorbij hoor komen, zeg ik: ik geloof je niet, Grumphy!

Jij weet niet minder dan een ander

Mensen die ver doorgestudeerd hebben, weten misschien heel veel over een heel specifiek onderwerp, maar soms heel weinig van andere dingen in het leven.

Als je last hebt van het ‘imposter syndroom’ dan heb je het gevoel dat anderen allemaal iets weten, wat jij niet weet. Je denkt: straks komen ze erachter dat ik er helemaal niet zo veel verstand van heb.

imposter syndroom

Maar eigenlijk weet iedereen even veel. De een meer over dit onderwerp en de ander over dat onderwerp. We doen allemaal maar wat. En we hebben allemaal het gevoel dat de ander meer weet. Want dat is ook zo, anderen weten dingen die jij niet weet, en jij weet dingen die anderen niet weten!

imposter syndroom

Je bent nooit uitgeleerd

Het heeft ook een paar voordelen om je niet goed genoeg te voelen. Huh? Ja! 😀

Nou omdat je bijvoorbeeld niet denkt dat je alles al weet, blijf je altijd leren. Je bent steeds opzoek naar nieuwe informatie en ervaringen. En je bent minder bevooroordeeld. Dat is een prachtige instelling!

Laat je dus niet tegenhouden door Grumpy. Als je de volgende keer denkt dat je iets niet kunt, dat je er niet geschikt voor bent, dat je niet goed genoeg bent. Besef dan dat de meeste mensen om je heen, hetzelfde van zichzelf denken.

En doe het dan toch.