Vier leuke plantjes die zomaar aan komen waaien

Ik huil van binnen als ik langs een tuintje loop waarvan de aarde helemaal kaal is. Netjes geharkt, met hier en daar een plantje. Eeuwig zonde!

Begrijp me goed, ik ben niet tegen onkruid wieden. Het is goed om de natuur een handje te helpen in de tuin. Want als je de natuur helemáál zijn gang laat gaan wordt je tuin, na tientallen jaren, bos. In Nederland wel in ieder geval. Maar, waarom zou je niet sámen werken met de natuur? Af en toe iets laten groeien in plaats van alles weg te halen en zelf plantjes uit te kiezen die er van nature niet zouden groeien. Planten die zo doorgeselecteerd zijn dat de bijtjes niet meer bij de nectar kunnen komen, en als ze dat wel kunnen vallen ze meteen dood neer door de grote hoeveelheden pesticiden die erop zitten zodat de bloemen mooi blijven in de winkel.

Je doet jezelf echt tekort wanneer je alles weghaald. De aarde droogt uit en er is niets meer te eten voor allerlei insecten en diertjes. De grond wordt armer en armer. Het bodemleven verdwijnt. En je blijft maar bezig met wieden en gieten. Maar, buiten de nadelen neem je ook de mogelijkheid weg om je te verwonderen over de kleine cadeautjes, vandaag wil ik er een paar in de spotlight zetten.

Letterlijk aan komen waaien

De kleine wondertjes waar ik het over heb, zijn de mooie onkruiden. Twee jaar geleden toen we net in Terborg kwamen wonen had ik een paar lavendel plantjes meegenomen en die in de tuin een plekje gegeven. Al gauw werden ze overwoekert door allerlei onkruid. Dus die haalde ik er regelmatig tussen uit. Een keer zag ik een héél klein plantje. Een ontzettend leuk en schattig plantje. Die gaf ik een nieuw plekje langs het pad.

Mooi onkruid

Ik heb geen idee hoe dit plantje heet, ik heb heel internet afgezocht. Dus mocht iemand een idee hebben hoor ik het graag. 😉 Dit paar centimeter kleine wondertje kreeg vorig jaar een heleboel bloemetjes en zaaide zich rijkelijk uit. Dus nu heb ik zo’n 30 vierkante centimeter wintergroen én onkruiddicht tapijt. Dit plantje ziet er altijd frisgroen uit, en kan ook uitstekend tegen de hitte en de droogte. Past daarom heel goed in onze tuin op het zuiden.

Mooi onkruid

Veldereprijs

Veldereprijs

Nog een klein wondertje. Dit is een wat vaker voorkomend plantje en kon ik dus makkelijk determineren via internet. Heeft hele leuke blauwe bloempjes van maar 3 mm. Bloeit nu in mei en overleeft de zomer in zaadvorm, om daarna in het najaar te ontkiemen. Ook deze blijft heel laag en is daarom een mooie bodembedekker.

Hondsdraf

Hondsdraf onkruid

Dit vrolijke onkruid plantje is niet aankomen waaien maar heb ik ergens uit een weide meegenomen. De lipbloemen bloeien nu en worden druk bezocht door allerlei zweefvliegen, bijtjes en sollitaire wespen. Dus in dat opzicht is het een verrijking voor je tuin. Je moet hem wel goed in de gaten houden, want hij wortelt zich bij elke knoop, en wil wat zwakkere plantjes misschien overwoekeren. Maar met een sterke maandenpalm die je ook op de foto ziet is het een perfecte combi. Als de blauwe bloemetjes van de maadenpalm verwelkt zijn begin hondsdraf net met bloeien.

Combineer het nuttige met het ontspannende en pluk de blaadjes van de hondsdraf die te ver groeien voor in je thee. Ik neem nu met dit lekkere weer een kop heet water mee in de tuin, en pluk daar ter plekke mijn thee-melange. 🙂 Het schijnt te helpen tegen hooikoorts en andere luchtweg problemen. De eerste keer dat je het drinkt smaakt het misschien een beetje apart. Maar na een paar keer wen je eraan, en ga je het zelfs lekker vinden!

Paarse dovenetel

Paarse dovenetel onkruid

Dit is een heel bekend plantje, grote kans dat je hem in je tuin aantreft. Bloeit ook met lipbloemen en niet alleen in mei maar dit jaar zelfs al in februari! Dus voor de vroege insecten die dan opzoek zijn naar nectar is het een opluchtig als ze dit plantje in je tuin aantreffen. De roze bloemen en de paars aangelopen bladeren combineren heel erg mooi met planten met gele bloemen die op hetzelfde tijdstip bloeien. Denk bijvoorbeeld aan Forsythia, Kerriestruik of Winterjasmijn. Zet er ook een paar paarse struikjes bij, een Japanse esdoorn of rozen die uitlopen met paarse bladeren. Kun je deze kleurversterkende combinatie al voorstellen met een natuurlijk tapijtje van paarse dovenetel?

Alles draait om evenwicht

Door selectief te wieden kan er een prachtig natuur gebied ontstaan. Denk maar aan de veluwe, en heide velden. Die worden onderhouden. Af en toe wordt er een boom gekapt. Zodat het niet helemaal dicht groeit. Het voordeel van zo’n manier van tuinieren is dat je een gezonde tuin creëert. Een tuin waar bijtjes en andere nuttige insecten beschutting kunnen vinden, en waar ze zich thuis voelen. Nu er steeds minder grond overblijft waar de natuur zijn gang kan gaan moeten deze kostbare beestjes het hebben van onze tuintjes.

De natuur weet het beste wat er moet gebeuren met het stukje aarde dat ‘van jou’ is. Er groeien planten die geschikt zijn voor de bodem, en die daarom sterk zijn en tot hun recht komen. Er ontstaat een evenwicht. Ieder levend wezen heeft zijn plaatsje. Dat is niet zo met het tuintje die ik in het begin beschreef. Dat is braakliggend terrein. Zo beschoud de natuur dat. Als er ergens een aardbeving plaats vind en er komt kale grond in zicht, dan zie je dat het niet lang duurt voordat dat stuk meteen helemaal vol staat met een pioniersplant. Vaak is het dan ook maar één soort, en misschien nog niet zo mooi. Maar dankzij die plant kunnen andere plantjes zich daar ook gaan vestigen en uiteindelijk ook bomen. Die op hun beurt weer de lage begroeing beïnvloeden door de hoeveelheid schaduw bijvoorbeeld. Zo ontstaat er, misschien pas na honderden jaren, een evenwicht. Met duizenden verschillende plantensoorten en nog meer verschillende insecten en dieren. Dat is een rijk stukje grond.

Laten we dat ook in onze tuinen doen. Maar dan ietsjes sneller haha. Door bijvoorbeeld selectief te wieden.

Actiepunt: Weersta de volgende keer de impulst om meteen het eerste beste cadeautje uit de grond te trekken, maar wacht even af wat het is. Wie weet, word je verrast door een zeldzame schoonheid! Of niet, dan kun je het er altijd nog uittrekken. 😉

Handige sites om onkruid te herkennen of wilde planten te determineren:

Wilde bloemen in Nederland

IRS onkruidherkenning