Waarom het je niet lukt om te ONTSPANNEN (je motor staat nog aan..)

Juist wanneer de tijd dringender wordt, (zelfbedachte) deadlines aankomen, lukt het je niet meer om te focussen. Waardoor je, juist wanneer het moet, geen progressie meer maakt. Alles is belangrijk en moet af, maar je blokkeert.

Als ik zo’n moment ervaar, voel ik heel veel energie vrij komen (mijn lichaam maakt me klaar om al die dingen te doen), maar die energie gaat eigenlijk meteen verloren. Omdat ik het niet kan richten. Het gaat op aan het switchen tussen taken en al die gedachten over wat er gedaan moet worden.

Omdat ik een burn-out heb gehad, bescherm ik mezelf op zo’n moment door te stoppen met alles wat ik doe, en rust te nemen. Ik ga me mentaal ontspannen door gebruik te maken van verschillende technieken om het gas omlaag te draaien van mijn overkokende hoofd.

Maar dat helpt niet altijd

Waarom? Omdat er soms méér achter zit dan alleen een overactief brein. En dat is een drive die heel diep van binnen zit. De drive naar sneller, beter en meer. Het voelt als een motor die je niet uit kunt zetten.

Want als ik al die dingen die ik nog moet doen analyseer, kom ik erachter dat ze allemaal bedoeld zijn om mijn leven te verbeteren of om mijn verplichtingen na te komen (aan mijn bedrijf werken, geld kunnen verdienen, eten op tafel krijgen, naar afspraken toe en beloften nakomen).

Die gedachten ontstaan dus omdat ik niet tevreden ben. Met hoe het al is, laat staan met een mindere versie dan dat.

Dat is iets wat je misschien ook herkent, vooral als je een droom hebt of een onderneming. En hoewel je misschien al heel bewust bezig bent met meer dankbaarheid en tevredenheid te ontwikkelen, merk je toch dat bijna alle to-do acties die je doet, te maken hebben met beter, sneller, meer (meer ontspanning telt ook! 😉 ) of om een bepaald levensstandaard in stand te houden.

Het leven zoals je het tot nu toe hebt gecreëerd proberen vast te houden, en tegelijkertijd ook aan je doelen te werken. Op zich niks mis mee, en ik haal er zelf vaak heel veel voldoening uit, maar op momenten wanneer ik me overweldigd voel, weet ik dat er iets niet goed zit.

 

Gelukkig weet ik ondertussen wat dat is, dat wat niet goed zit

Ik probeerde het laatst een vriendin uit te leggen. Ik vertelde over de verschillende stemmetjes in mijn hoofd die kritisch zijn en dingen beter willen maken. Ze vroeg zich af waarom ik me daar druk om maakte. Het is toch handig dat die stemmetjes met suggesties en oplossingen aankomen?

Ik vertelde haar over een keer dat ik in de slaapkamer op het bed zat en om me heen keek. Ik bedacht een oplossing hoe ik een make-up plekje met spiegel zou kunnen maken zonder de kast te verplaatsen want dat vond mijn man minder fijn. Gelukkig bedacht ik een mooie oplossing. Maar toch voelde ik me nog steeds niet tevreden, en miste nog iets.

Toevallig had ik die week met een klant geoefend met het shiften van je perspectief, en nadat ik zelf de oefening toepaste snapte ik waarom ik geen voldoening voelde na het bedenken van een leuk spiegel plekje.

 

Het motief maakt het verschil

Mijn motief voor een spiegel plekje was geen positieve emotie of gevoel, zoals creativiteit of enthousiasme. Het was een negatief motief, ontevredenheid met hoe het was.

Ik wilde de kamer niet mooier maken dan het al was. Ik wilde het minder lelijk maken.

Dat maakte het verschil.

Dus wanneer ik merk dat ik ga opzien tegen taken of te veel moet doen (van mezelf) weet ik dat ik bezig met met dingen minder lelijk maken. Wanneer iets lelijk is, dan is het geen optie om die taken te laten vallen. Dat is die onrust, het moet persé gebeuren! Je gaat toch ook de deur niet uit voordat je die mascara veeg van je neus hebt gehaald? Eigenlijk zijn het een soort dwanggedachten die ontstaan uit angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, om niet geliefd te zijn, om een last te zijn of om te falen.

Die angst kan je ver brengen, maar je betaald altijd een prijs.

Waar ben jij vandaag mee bezig? Ben jij hard aan het werk om je bedrijf en je leven mooier te maken? Of minder lelijk? Creëer je uit enthousiasme of uit angst?

De ene geeft energie, de ander slokt op. Met beide behaal je resultaten. Het ene resultaat zal je blij maken en voldaan. Het ander geeft tijdelijk een kick, maar als die uitgewerkt is ben je moe en teleurgesteld.

Ik schrijf je dit niet omdat ik er zo goed in ben of omdat ik zo tevreden ben. Nee ik vind dat ook heel moeilijk en ik wordt soms gek van mezelf dat het (nog steeds) niet altijd lukt, en dat ik als een kip zonder kop achter iets aan ren en later besef dat ik het niet nodig heb. Maar na al die jaren lukt het ‘loslaten’ steeds beter en maak ik momenten van puur geluk, enthousiasme en vreugde mee wanneer ik werk vanuit een tevreden basis en ik wil zo graag dat jij dat ook gaat meemaken.

 

Hoe zou het voor je zijn als..

..je je niet meer gehaast voelt? Als je niet meer constant die motor hebt aanstaan die je pushed naar beter en sneller? Als je ontspannen aan je bedrijf kan werken, niet omdat anders de wereld vergaat maar omdat je er blij van wordt? Wat voor een vrolijker en grappiger persoon zou je dan zijn? Hoeveel waardevoller ben je dan voor je klanten, als je alleen nog maar denkt aan hun proces en het effectief helpen zonder afgeleid te worden door jou angsten over hoe je overkomt, of je wel serieus genomen wordt en of je genoeg gaat verdienen.

Ik wil je heel graag helpen om die shift te maken. Je kunt vandaag nog de eerste stap zetten en morgen de eerste inzichten krijgen in jou specifieke hersenkronkels.

Als je wil kun je daar vrijblijvend met me over skypen. Je gaat gegarandeerd met een nieuw perspectief ‘naar huis’. Je kunt je hier opgeven. Vertel me wat op dit moment jou grootste uitdaging is en dan gaan we tijdens de sessie dieper in op de motivatie achter jouw doelen. 🙂