Wat ik heb geleerd op het zzpfestival

Een heleboel, maar vooral dat het niet erg is als je het allemaal nog niet weet. Maar eerst, hoezo een zzpfestival??!

Voor het eerst van mijn leven deed ik het ondenkbare. Ik ging naar een event, en dat niet alleen. Ik ging, in mijn ééntje, naar een event. Waarom? Omdat ik wou laten zien, vooral aan mezelf, dat ik het serieus neem. Ik ga ondernemen, en daar hoort bij: blijven leren & netwerken. Nu organiseert Patty Golsteijn een zzpfestival. Dit is mijn kans. Ik ga er heen.

Bloggen is troosten

Waarom blog je eigenlijk? Wat is het doel van die 800 woorden die je laatst weer getypt en gepubliceerd hebt?

Kitty Kilian van deblogacademie.nl legt in haar presentatie uit dat een blog meestal 1 van deze 3 doelen dient:

 • informeren
 • inspireren
 • vermaken

Maar er is nog een andere reden waarom iemand jou blog zou willen lezen.

Namelijk om getroost te worden. Om herkenning te vinden. Om steun te krijgen. Wees een vriend voor je medemens.

Presenteren doe je op een presenteerblaadje

Nathalie Bouts van sprekersbootcamp.nl kwam met het idee als je aan anderen trekt je ze juist wegduwt, en andersom. Dus niet trekken maar duwen!

Hoe doe je dat?

Door je eigen ding, waar je over verteld, heel erg leuk te vinden. Zonder het bij anderen op te dringen, dat ze het ook leuk moeten vinden.

Dus ga rond met je presenteerblaadje, en als iemand er iets van afpakt mooi, en zo niet, dan is dat ook goed. Blijft er meer voor jezelf over.

Dat is aantrekkelijk!

Begin, de rest volgt

Dit was de belangrijkste les die ik geleerd heb. Laura Doorneweerd van lauradoorneweerd.com gaf een improvisatie workshop. Nu denk je misschien, wat heeft dat nou met zzp’ers te maken?!

Nou heel veel. Ondernemen is namelijk improviseren. Je begint vaak aan iets waarvan je nog niet weet hoe het af gaat lopen.

Super leuke oefening die je ook thuis kan doen (met twee personen):

 • Neem beide een random voorwerp in je hoofd (bijvoorbeeld de eiffeltoren).
 • Bedenk beide ook een probleem (bijvoorbeeld dat de wasmachine stuk is).
 • Nu vertelt de ene wat zijn ‘probleem’ is, en de ander gaat het oplossen met zijn ‘voorwerp’.

Ik had als voorwerp ‘oorbel’ bedacht. Degene met wie ik de opdracht deed had het probleem dat ze ‘haar benen niet meer kon strekken’.

Ik blokkeerde meteen. Hoe kan ik zo’n probleem nou oplossen met een oorbel! Laura kwam erbij en zei: “Begin gewoon met praten. Welk voorwerp heb je, en wat kun je er normaal mee?”.

“Ehm, nou ik heb een oorbel, en normaal kun je die in je oor hangen voor de sier..   ..maar je kunt de hanger ook verbuigen en er sloten mee open maken..   (lampje gaat branden)   ..ooh, en ik kan ook je knieën, die op slot zitten, daarmee open maken!”

Dus wat heb ik geleerd? Gewoon beginnen en de oplossing komt vanzelf!

Eén groot experiment

De laatste sessie was met Bas Bakker van basblogt.com. Hij vertelde over zijn onderneming hoe het allemaal experimenten zijn geweest. Dat de ene slaagde en de ander hopeloos mislukte. Eigenlijk was dit een bevestiging van de eerdere les, namelijk dat je gewoon moet beginnen.

 • Begin met een idee
 • Denk er over na (te veel)
 • Maak het idee klein, zodat het op een post-it blaadje past
 • Test test test
 • Ga het maken (maar stop er niet je ziel en zaligheid in, want het kan zomaar mislukken)
 • Begin met een nieuw experiment!

Wat ik vooral erg fijn vond, was dat ik een paar praatjes heb kunnen maken met een aantal ondernemers die al een tijdje in dit vak zitten. En dat ze me allemaal aanmoedigden, en het niet raar of stom vonden dat ik nog niet precies wist hoe ik alles ga aanpakken. Ook kwamen ze met allerlei tips aan, dus ze hadden er wel vertrouwen in.

Dat doet wel goed als je een onzekere beginneling bent!